Què és la síndrome de la barrufeta?

Font: http://es.pitufos.wikia.com/wiki/Pitufina




De segur que coneixeu aquest personatge de la imatge, la Barrufeta. És conegut per la sèrie infantil de televisió D'Els Barrufets, on apareixen uns éssers menuts amb la pell blava i una veu aguda. Cadascun dels personatges s’encarregava d’una feina o tenia alguna característica que els definia: el filòsof, el jardiner, el científic, el que canta malament, el desafortunat, el bromista, etc.



Però, el personatge femení no es distingia per ninguna d’aquestes capacitats ni se li donava d’una personalitat característica, només tenia el paper de ser una noia. Això, reforça uns estereotips molt marcats que limiten el personatge femení, no sols en aquests programes infantils, sinó també en pel·lícules d’acció relativament noves com Els venjadors o sèries tan famoses com “The Big Bang Theory” en les primeres temporades.


Com veiem, no és un problema del passat, en que la dona es el personatge en perill que l’home ha de salvar o l’interés amorós de la pel·lícula, sinó que se segueixen reproduint els mateixos patrons en l’actualitat del sector audiovisual.

Malgrat això, ha sorgit un nou tipus de pel·lícules i sèries en la televisío, (estatunidenca, fins i tot), que està adereçat al públic jove on el personatge principal, a més de ser la dona, és un personatge amb personalitat, on no necessita de cap home que la salve i és la protagonista del seu destí (com per exemple les sèries Els jocs de la fam, Divergent o a la televisió, Hi havia una vegada o Els 100).


Comentaris