Etic Emic: dos punts de vista



Què és etic i què és emic?

Quan hem de fer una descripció d’un fet cultural, tenim dues perspectives per a fer-la: una descripció etic, està feta des d'un focus extern, amb la interpretació d’un/a agent que fa la seua anàlisi de la situació d’una manera objectiva.
D'altra banda, en una descripció emic, l’agent narra el que està observant, de manera subjectiva amb una interpretació interna en relació al grup i especialment a l’esdeveniment.
Així, es pot entendre l’enfocament emic com una interpretació del fet social, solament des del punt de vista dels/de les informadors/res locals o agents interns, però el fet d’investigar l’acció social pot donar-te les ferramentes necessàries per empatitzar amb el grup o col•lectiu estudiat i poder fer una anàlisi emic.
Normalment quan fem un exercici de comparació entre dos fets socials de distintes grups o comunitats, estem fent una anàlisi amb un enfocament etic.
Per això, quan estudiem un succés cultural concret, és necessari pensar de manera local o nativa per obtindre uns coneixements més amplis i complets.

Comentaris