Com evitar l'ús d’un llenguatge sexista


Font: pixabay

Encara que hi ha gent partidària de modernitzar el llenguatge per arribar al grau d’actualització dels nostres valors cultural que formen part de la nostra societat, també hi ha detractors que pensen que l’us del masculí com gènere neutre s’ha de mantindre o que l’ús del doble gènere, genera una redundància en el llenguatge.

La comunicació juga una part molt important dintre del sistema cultural fixat en l’actualitat on no es favoreig la fractura d’estereotips de gènere o assumpcions mantingudes per la transversalització mundial. Aquesta cultura, encara dominant, no se'n dona conte de l’evolució del llenguatge, que com sabem, no es manté en el temps i es un recurs dinàmic de la cultura, i com la perspectiva d’igualtat de gènere construeix un nou lèxic.

Com podem fer us d’un llenguatge no sexista?
Amb l'ús de genèrics quan el context el requereix: l’alumnat per *els alumnes, els valencians per *el poble valencià.
Nomenament dels dos gèneres sexuals: treballadors i treballadores.
Salt semàntic: Els empleats estàn invitats a un vi d’honor. Poden acudir amb les dones. per *El personal està invitat a un vi d’honor. Pot acudir amb la parella.

Aquestes son solament uns quants exemples, però en trobareu més a partir de la pàgina 22 d’aquest text editat per la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana.

Comentaris